Vermoeidheid: 6 gouden tips

Moe, moe, moe

Vermoeidheid: wie kent het niet? Je hebt hard doorgewerkt, een intensief uurtje gesport, een concert gehad met bijbehorende reis. Tja, dan ben je moe. Fysiek moe, en/of psychisch moe. Heel normaal, en helemaal niet erg. Je hebt je ingespannen, en nu geeft je lichaam je gewoon een seintje dat je beter even kunt gaan rusten. Vermoeidheid is dus nuttig, en helpt je om in balans te blijven, je grenzen te respecteren. En als je goed naar dat seintje luistert, herstel je weer en kun je verder. Met je werk, je sport, je gezin, je uitjes.

Chronische vermoeidheid

Anders wordt het, als vermoeidheid chronisch wordt. Als vermoeidheid niet meer echt overgaat na een rustperiode. Je kunt op vele manieren verzeild raken in een situatie van chronische vermoeidheid, vaak zelfs ongemerkt. Te snel weer aan het werk gaan na een griepje, een zieke vader of moeder verzorgen, een te hoge werkdruk, of zelfs te enthousiast sporten of vrijwilligerswerk doen: als de overbelasting structureel te groot is, en ontspanning en herstel te weinig aandacht krijgen, ga je dat vroeg of laat merken. Ik richt me in dit stuk specifiek op vermoeidheid bij kanker, maar lees vooral door als je niet te maken hebt met deze ingrijpende ziekte. Mijn tips zijn namelijk ook voor jou goed bruikbaar.

Vermoeidheid bij kanker

Bij kanker speelt chronische vermoeidheid altijd een rol, zowel tijdens als na de behandeling. Dat is niet vreemd, je hebt immers te maken met vele oorzaken van een aanslag op je energie tegelijk. Het hebben van een ernstige ziekte vraagt al het uiterste van je lichaam. Net als de behandeling, want chemo en bestraling zijn een aanslag op de zieke cellen, maar onvermijdelijk ook op de gezonde. Natuurlijk krijg je ook te maken met angst, met onzekerheid. Hoe ziet je toekomst eruit? Hoe zul je reageren op de behandeling? Zijn er financiële consequenties? Kort samengevat: je hele leven staat op z’n kop. En dat kost bakken met energie.

Hoe kan je het beste omgaan met vermoeidheid?

Het is slim om eerst eens te kijken, welke factoren er een rol spelen bij de vermoeidheid waar je mee te maken krijgt. De ene mens is immers de andere niet, en bij iedereen ziet het plaatje er net weer even anders uit. De vragen die je jezelf in ieder geval zou kunnen stellen, zijn:

  • Wat verwacht ik van mezelf, en kan ik daar wel aan voldoen? Alles willen blijven doen wat je gewend was, kan nu gemakkelijk te veel zijn.
  • Wat verwacht mijn omgeving van mij? Ben je bijvoorbeeld in de sandwichleeftijd, en heb je zowel ouders als kinderen die een beroep op je doen?
  • Was ik gewoonlijk hoog actief, of juist wat lager actief? Heb je altijd al veel bewogen, dan valt het verschil in je mogelijkheden dat door de ziekte is ontstaan, veel meer op.
  • Heb ik energielekken? Het is de moeite waard om een paar dagen eens bij jezelf te observeren, wat jou moe maakt, en wat juist niet. Wie weet, is tv kijken onverwacht vermoeiend. Of het lezen van een boek, of net iets te lang bellen met je beste vriendin. Of misschien kom je van deze dingen juist weer lekker bij.

Wat kan ik doen aan mijn vermoeidheid?

Bij kanker is het allereerst belangrijk om tijd te maken voor verwerking. Je hebt te maken met een serieuze ziekte die maximaal effect heeft op je leven, dat vraagt aandacht. Geef je emoties de ruimte, praat erover met iemand die je vertrouwt, zoek zo nodig professionele hulp. Dat is de belangrijkste eerste stap die je kunt zetten. Je kunt op mijn website lezen hoe ik deze ondersteuning zelf aanpak.

Als je eenmaal in kaart gebracht hebt, wat jou (extra) moe maakt, zoals ik hierboven heb beschreven, dan kun je er gericht op in gaan spelen. Zorg, dat je dagindeling in evenwicht is. Kun je het zorgen voor je ouders of je kinderen niet meer bolwerken, vraag dan om hulp. Wees op je werk eerlijk over de taken die je nog wel, en die je niet meer aankunt. Geef vooral ook voorzetjes, bedenk van tevoren op welke manieren jij het meest geholpen zou zijn, en laat dat weten. Schrap activiteiten waarvan je gemerkt hebt dat ze je leegtrekken, en vervang die door andere die jou vooruit helpen.

Zo stem je af op je mogelijkheden. Dat voelt meestal als verlies, je past je immers aan de ziekte aan en je kunt minder dan je gewend was. Maar als dit je lukt, juist dan houd je de regie. Dan leef je op jouw manier, en dat is de enige goede manier!

Mijn 6 tips voor vermoeidheid bij kanker

Tot slot heb ik nog 6 gouden tips die altijd helpen bij vermoeidheid. Daar gaan we!

  1. Bewegen helpt. Altijd. En dan heb ik het echt niet over intensief sporten. Kun je alleen nog maar één blokje om? Doe het! Is dat te veel? Loop een rondje door de woonkamer. Lukt dat niet? Beweeg dan eens je armen, of je benen. Alles telt, echt alles. En mocht het mogelijk zijn, denk dan ook eens aan (voorzichtig) meebewegen op muziek, of zelfs dansen.
  2. Zorg voor structuur in je dag en je week. Steeds op dezelfde tijd opstaan en naar bed gaan kan al wonderen doen, net als dat wekelijkse belletje met je beste vriend(in). Maak als je kunt een weekoverzicht waarvan jij zeker weet dat je het aankunt, en vergeet vooral de ontspanmomenten niet. Je zult zien: in moeilijke tijden is jouw structuur een soort vangnet, waardoor alles net even iets gemakkelijker wordt.
  3. Contact met anderen geeft afleiding en steun, ook als het maar kort duurt. Let dus op, dat je niet onwillekeurig je contactmogelijkheden afhoudt, maar koester ze. Het is daarbij slim om te bedenken waar je grenzen liggen. Een telefoongesprek van tien minuten kan heerlijk zijn, een half uur is misschien uitputtend. Wees er duidelijk over, dan weet iedereen wat jou helpt. En vergeet je lotgenoten niet. Bij hen is immers een half woord al genoeg, en het is altijd goed om te merken dat je niet de enige bent in jouw situatie.
  4. Delegeer de taken die je kunt overdragen. Er is meestal veel hulp beschikbaar, van familie, vrienden, buren of kennissen of via de WMO. Wees vooral duidelijk over het soort hulp dat jij nodig hebt. Hoe concreter en specifieker jij bent, hoe beter mensen snappen waar jij om vraagt en hoe groter de kans dat de aangeboden hulp aansluit bij jouw behoeften. Dat geeft jou ruimte, en zo houd je energie over voor andere dingen.
  5. Installeer de Untire App. Deze gratis app is speciaal ontwikkeld voor kankerpatiënten die te maken hebben met forse vermoeidheid. Je krijgt veel informatie en ook goede tips.
  6. Houd de humor in je leven! Het oude spreekwoord is echt waar: Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd!
Vermoeide vrouw schenkt koffie naast kopje

Ontspanning: heerlijk! Maar waarom eigenlijk?

9 goede redenen om te ontspannen. Plus 4 eenvoudige tips.

Wat doet ontspanning met je lijf?

Ontspannen, tot rust komen: de meeste mensen die ik spreek, weten best hoe belangrijk dat is. Maar toch vinden ze het vaak knap lastig om er ook echt even de tijd voor te nemen. Ik merk vaak dat dat gemakkelijker is als ik uitleg, hoeveel belangrijke effecten ontspanning heeft op je hoofd en op je lijf. Als je je er eenmaal van bewust bent hoeveel goed het doet en hoe lang het doorwerkt, vind je vanzelf allerlei manieren om te ontspannen. En zou je blij zijn met een paar tips om mee te beginnen? Ik heb er alvast vier voor je opgeschreven!

De effecten van ontspanning op je lijf en je hoofd

Als je ontspannen bent:

  • kun je je beter focussen;
  • ben je beter in staat om keuzes te maken;
  • ben je creatiever;
  • slaap je beter, en herstelt je lichaam beter tijdens de slaap, zodat je ook weer meer uitgerust en ontspannen aan je dag begint;
  • werken je darmen beter: ze nemen gemakkelijker de juiste, gezonde voedingsstoffen op;
  • gaat je weerstand erop vooruit;
  • voel je je vitaler;
  • ben je je meer bewust van de signalen van je lichaam en dus:
  • merk je beter wat je nodig hebt: je hebt meer oog voor jezelf!

4 eenvoudige tips om te ontspannen

Wil je graag ontspannen maar denk je dat dat lastig te doen is? Of dat je er geen tijd voor kunt vinden? Dan heb ik 4 tips voor je:

  1. Zet je favoriete muziek op en neem een momentje om er ook echt naar te luisteren;
  2. Zet een lekker kopje thee voor jezelf, pak een mooi boek en ga op de bank zitten;
  3. Ga voor het raam staan (of zitten) en staar zomaar even een tijdje naar buiten;
  4. Ga de natuur in. Hoe kort je wandeling of fietstochtje ook is, de natuur werkt altijd ontspannend.

Ik wens je veel succes met je ontspanmomentjes. En heb je meer tips nodig of begeleiding, bel me dan gerust eens een keer voor een afspraak of een intake.

Leefstijlcoach of vitaliteitscoach?

Je hebt minder energie dan je zou willen, bent best vaak gestrest, en als je erover nadenkt hoe dat komt, dan weet je één ding zeker: je leefstijl mag best wat gezonder. Misschien wil je meer bewegen, beter op je eten letten, afvallen of aankomen. Maar ja, dat heb je allemaal al eerder geprobeerd, en het lukte je niet om het vol te houden. Dus vraag je je af: wat nu? Al gauw ben je aan het googelen en zo merk je, dat er best veel mogelijk is aan ondersteuning op dit gebied. Wil je “alleen” afvallen, of “simpelweg” meer sporten, dan is de keus voor een beweegcoach of gewichtsconsulent waarschijnlijk snel gemaakt. Maar wat als je in je hart wel weet, dat je terug zult vallen zo gauw die coaching is gestopt? Dan zoek je verder, en dan kom je ook de termen “leefstijlcoaching” en “vitaliteitscoaching” tegen. Je vraagt je af, wat het verschil daartussen is. En natuurlijk ook, welke van de twee jij nodig zou hebben. Klaar voor wat uitleg daarover? Daar gaan we!

Silhouetten van twee springende mensen

Vitaal leven

Als je het hebt over een vitaal leven, dan zijn de volgende aspecten prima in orde, en met elkaar in evenwicht:

  1. Je zorgt dat je gezond eet;
  2. Je krijgt voldoende beweging;
  3. Je let erop, dat je regelmatig een herstelmoment inbouwt in je dag;
  4. Je denkt op een positieve manier;
  5. Je hebt relaties die jou ondersteunen;
  6. Je ervaart je leven als zinvol.

Leefstijlcoaching: de weg naar een gezond leven

Als je je minder energiek voelt dan je wilt, niet goed in balans, als verschillende punten op dit lijstje niet in orde zijn, dan komt de leefstijlcoach in beeld. En dan gaat het er vooral om, om samen te bekijken wat voor jou de meest passende, gezonde leefstijl zou zijn. Hoe je die kunt bereiken en natuurlijk ook: hoe je het resultaat kunt vasthouden. Een “gewone” leefstijlcoach zal zich vooral richten op de eerste drie punten: je krijgt hulp bij je eet- en beweegpatroon, en bij het creeëren van momenten van ontspanning. Daarbij kijkt een leefstijlcoach verder dan je misschien denkt. Samen kom je er stap voor stap achter waarom je graag een verandering wilt, en ook waarom dat tot nu toe niet gelukt is. Kortom, je krijgt hulp om je bewust te worden van jouw beweegredenen, en om de problemen te tackelen waar je tegenaan loopt. De coach heeft ook goede manieren om ingesleten patronen te veranderen, en nieuwe duurzaam te maken.

Vitaliteitscoaching: fit worden en blijven naar lichaam en geest

Een vitaliteitscoach, of een holistisch werkende leefstijlcoach, gaat nog een paar stappen verder. Nu komen ook de andere drie punten op het lijstje aan bod. Er zal aandacht zijn voor jouw manier van denken, en voor de relaties die je hebt. En natuurlijk ook voor de belangrijkste vraag van allemaal: of je je leven als zinvol ervaart.

Kies je voor een coaching bij een holistisch leefstijlcoach of vitaliteitscoach, dan weet je één ding zeker: je zult je goed bewust worden van de totaliteit van jouw leven, en die inspanning zal zeker de moeite waard zijn.

Kennismaking

Voor veel mensen is de stap naar een holistische leefstijlcoach best groot. Persoonlijke uitleg van wat je precies kunt verwachten vind ik erg belangrijk. Daarom heb ik met mensen die erover denken om zich bij mij aan te melden, eerst altijd een kennismakingsgesprek. Gratis, en natuurlijk ook vrijblijvend. Zodat je de gelegenheid hebt om alles te vragen wat je wilt, en van mijzelf te horen, wat je van mij mag verwachten. Neem contact met me op via 0622982826 of via e.timmers@oogvoorjezelfcoaching.nl